‘Op de speelzaal was afscheid nemen al best een ding, maar op de basisschool was het in het begin elke ochtend een drama.’

Zonder papa en mama

‘Babette zei steeds hoeveel ze me miste en week na school geen moment meer van mijn zijde.’

Je denkt misschien dat je kind door de opvang of peuterspeelzaal al wel gewend is aan afscheid nemen en even bij jou vandaan zijn. Toch is het belangrijk te beseffen dat de basisschool weer een volledig nieuwe ervaring is voor je kind. Alles is onbekend en anders, en ook de lange schooldagen en -week zijn nieuw. Op veel scholen kunnen kinderen beginnen met wennen’, bijvoorbeeld starten met twee dagen en langzaam opbouwen. Vaak helpt dat al veel.

Afscheidsritueel

Huilen bij het afscheid is normaal in het begin. Het geeft aan dat je kind deze situatie nog niet goed kent en het liefst bij zijn veilige, vertrouwde papa of mama wil blijven. Het helpt om een vast ‘afscheidsritueel’ aan te houden. Kondig thuis op tijd het vertrek naar school aan, leg uit wat er gaat gebeuren. Neem in de klas de tijd om even samen te zitten en knuffelen, neem altijd op dezelfde manier afscheid en zwaai bijvoorbeeld nog even voor het raam. Bij de meeste kinderen gaat het dan snel beter!