Werken met de nieuwste ICT-tools. Zelf programmeren. Ook jouw kind kan dat leren, want alle Arnhemse basisscholen maken gebruik van het hypermoderne iXperium van het Community Learning Center (CLC).

Tekst: Lucy Beker

Aan de slag in het iXperium

Het CLC is een samenwerking tussen de scholen in Arnhem, de pabo van Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en het Lectoraat Leren van ICT. Het iXperium is de praktijkruimte, die te vinden is in de pabo in Arnhem. Daar kunnen basisschoolleerlingen dagelijks werken met de nieuwste educatieve programma’s. Pabo-studenten doen er onderzoek en leraren kunnen er opleidingen volgen om zich verder te bekwamen in de moderne inzet van ICT. Zo zal het iXperium alle scholen in de regio inspireren om te werken aan de ontwikkeling van 21e-eeuwste vaardigheden bij hun leerlingen.

RAZENDE REPORTER

Elke middag, behalve woensdag, zijn er leerlingen van Arnhemse basisscholen in het iXperium. Er worden leuke projecten voor hen aangeboden, waarvoor de scholen zich kunnen inschrijven. Bijvoorbeeld ‘Razende Reporter’, waarbij leerlingen op zoek gaan naar nieuws en dit verwerken en presenteren met nieuwe media. Of ‘Veilig internet’: tips en trucs om kinderen verantwoord te leren omgaan met internet. Andere programma’s verbinden wetenschap en techniek of laten de kinderen zelf programmeren; zelfs kleuters kunnen dat al.

RECHT DOEN AAN VERSCHILLEN

Voor de leerkrachten organiseert het CLC veel opleidingen over ICT. Doel is dat de scholen uiteindelijk met hulp van de juiste software en ICT-toepassingen recht doen aan verschillen tussen kinderen. Er is bijvoorbeeld software voor speciale doelgroepen zoals hoogbegaafden of kinderen met dyslexie. Maar er zijn ook tools die inzetbaar zijn voor woordenschatontwikkeling of rekenen.

VOORBEELDEN VAN NIEUWE EDUCATIEVE ICT-TOEPASSINGEN:

  • Serious game voor kleuters voor uitbreiding van de woordenschat.
  • Rekenmobiel: scan de QR-code in je boek en de uitleg van de som verschijnt op je mobiel.
  • Inzet van stemkastjes tijdens de les, bijvoorbeeld voor een quiz of rekenopdracht.
  • Op reis met Google Earth en Google Streetview: zoom in en loop virtueel rond op een plein in bijvoorbeeld Barcelona.
  • Je eigen databaas: maakt leerlingen bewust van gevaren op internet.