Als religie een rol speelt bij jouw keuze voor een basisschool, zijn er verschillende mogelijkheden.

Je kunt kiezen uit verschillende geloofsovertuigingen

Er zijn openbare scholen, waar elk kind welkom is, en scholen met een bepaalde geloofsovertuiging.

Christelijk en/of katholiek onderwijs

Deze vorm is in Nederland herkenbaar aan de aspecten zoals Bijbellessen, traditionele feestdagen en (soms) bidden aan begin van de dag met een afsluiting aan het einde van de dag of week. Kerstmis en Pasen worden bijvoorbeeld op deze scholen vaak uitgebreider gevierd. Als je je thuis voelt bij deze vorm van geloofsbelijdenis, dan kan een christelijke of katholieke school wat voor je kind zijn.

Islamistische onderwijs

Voor ouders die hun geloofsovertuiging als moslim belijden, zijn er ook islamistische scholen.

Toegankelijkheid

In principe mag een school met een geloofsbelijdenis een leerling weigeren. Zo staat dat in onze grondwet. In de praktijk zal dat niet zo vaak voorkomen. Als je je wilt aanpassen aan de praktische uitgangspunten van een school, maken zij geen bezwaar tegen de aanmelding van je kind.

Het onderwijs

Bij scholen met een geloofsovertuiging gelden dezelfde eisen als bij het openbaar onderwijs. De kinderen moeten zich ontwikkelen langs leerlijnen en via vakken op een wijze die onze samenleving belangrijk vindt. Dit is het resultaat van een democratisch proces. Alle scholen in Nederland staan onder controle van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Klik op de volgende link als je daar meer over wilt weten: Kijken naar kwaliteit