Een basisschool kies je in principe voor acht jaar. Je wilt dus een weloverwogen keuze maken, en gaat waarschijnlijk meerdere scholen bezoeken voor je de knoop doorhakt. Waar moet je op letten bij zo’n bezoek?

Tekst: Lucy Beker

De eerste kennismaking

GA GERUST SHOPPEN

Natuurlijk heb je al wat ideeën voor de school van jouw kind, en daardoor is de waslijst met basisscholen vermoedelijk al flink uitgedund. Tel daarbij op dat je vaak toch voor een school dicht bij huis kiest, en er zullen waarschijnlijk hoogstens 3 tot 5 scholen overblijven. Bezoek ze allemaal, want pas op de school zelf krijg je echt een beeld van de dagelijkse praktijk daar. Wees kritisch: welke van deze scholen past het best bij jou en je kind? Bedenk bijvoorbeeld of de identiteit van een school (openbaar, christelijk, katholiek of islamitisch) past bij jouw leefstijl, want je kind zal daar op school zeker iets van meekrijgen.

DE EERSTE INDRUK

Al vanaf de eerste stap op het schoolplein krijg je een beeld van de scholen die je bezoekt. Hoe ziet het schoolplein eruit? Staan er leuke speeltoestellen? Is de omgeving van de school prettig? En dan binnen. Zijn de klaslokalen schoon en ruim? Hangt er een fijne sfeer in de school? Spreekt het gebouw je aan? Zijn er eigen sportfaciliteiten, of moet je kind ergens anders sporten? Maak een praatje met andere ouders en kijk of jij je kunt vinden in hun schets van de school.

STEL VRAGEN

Als het eerste gevoel goed is, is het tijd om je te verdiepen in de onzichtbare aspecten van de school. Een kennismaking of open dag is een mooie kans om te checken in hoeverre een school past bij jouw eigen wensen voor je kind. Doe navraag over lesmethodes, en kijk of deze modern zijn. Vraag naar de grootte van de groepen, het totaal aantal leerlingen en leraren, en eventuele combinatiegroepen. Dit is ook het
moment om te vragen hoe de school het overblijven en de naschoolse opvang regelt: intern, of met een andere organisatie? En: wat doet een school in geval van pesterijen?

Tip: Neem op je kennismakingsbezoek de checklist mee, waarin al dit soort vragen op een rijtje staan.

Lisa: ‘Ik wilde per se een openbare school voor mijn kinderen en ik heb er twee bezocht. De ene school was heel vol en druk en de directeur had geen tijd voor mij, er kon nauwelijks een groet vanaf. Terwijl ik op de andere school heel leuk werd ontvangen, daar voelde ik me echt welkom. Ook waren de klassen daar kleiner. Toen was de keus snel gemaakt’.