Wat kost een basisschool? Onderwijs is een heel belangrijk recht. Daarom betaalt de overheid de kosten voor het basisonderwijs van jouw kind, inclusief materialen zoals boeken. Gelukkig maar, want een jaartje basisschool kost al gauw zo’n € 5.000,00 per kind. Maar die grote steun in de rug van de rijksoverheid betekent nog niet dat ouders de portemonnee helemaal dicht kunnen houden als hun kind naar de basisschool gaat. Een overzicht.

Tekst: Lucy Beker

DE VRIJWILLIGE OUDERBIJDRAGE

Sinterklaas- en Kerstfeestjes, schoolreisjes, sportdagen, schooltuintjes: het hoort er vaak bij op school. Om de kosten voor dit soort leuke extra activiteiten te dekken, wordt op school een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd van gemiddeld zo’n € 42,00 per jaar. Voor ouders met een laag inkomen zijn er vaak kwijtscheldings- of kortingsregelingen mogelijk. Naar de hoogte van de vrijwillige ouderbijdrage (die per school sterk kan verschillen) kun je al voor je kind naar school gaat, informeren.

OVERBLIJVEN

Blijft je kind in de middagpauze over, dan brengt dit extra kosten met zich mee. Gemiddeld genomen mag je uitgaan van zo’n € 2,00 à € 4,00 per keer, en dan moet je nog zelf het broodtrommeltje vullen. Het zijn kosten waar heel veel ouders tegenaan lopen, want ongeveer een miljoen kinderen blijven op de basisschool één of meer dagen per week over. De kosten verschillen per school, net als de opvang. Op sommige scholen wordt gebruik gemaakt van een vrijwillige overblijfmoeder, andere scholen zetten een betaalde kracht in. Op scholen met een continurooster blijven alle kinderen op school eten. Het verschilt per school of daar kosten aan verbonden zijn. Vraag ernaar.

KOSTEN BUITEN SCHOOL

Als je kind naar de basisschool gaat, wordt zijn of haar wereld groter. Ook dat heeft financiële gevolgen voor ouders. Denk bijvoorbeeld aan een lidmaatschap van een sportvereniging. De contributie van de oh zo populaire voetbalvereniging kost gemiddeld tussen de € 50,00 en € 150,00 per jaar. Daarnaast moeten er nog schoenen worden aangeschaft, en in sommige gevallen zelfs een heel tenue. En vergeet niet dat je kind er veel nieuwe vriendjes bij krijgt, die allemaal een verjaardagsfeestje geven en voor wie dan een cadeautje moet worden aangeschaft. Gemiddeld geven ouders van basisschoolkinderen tussen de € 5,00 en € 10,00 uit aan een verjaardagscadeautje voor een klasgenootje.

ZAKGELD

Misschien lijkt zakgeld op dit moment nog ver weg, maar uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 45 procent van alle vijfjarigen al zakgeld krijgt. Het Nibud raadt zelf aan op zesjarige leeftijd te starten met het geven van zakgeld, als op school ook het rekenen en tellen begint. Een richtlijn in bedragen uit het Nibud-kinderonderzoek: kinderen van vijf krijgen gemiddeld € 0,50 per week. De rest van de basisschool ligt dit bedrag tussen de € 1,00 en € 2,30.

Bezoek de goed om te weten pagina voor meer nuttige informatie